Nginx, sunucu yönetimini iyi bilmeyenler için başlı başına bir dert. Özellikle internet ortamında htaccess dosyalarını bulmakta zorlandığımız zamanlar olmuştur. Bu makale de ise nginx yüklü sunucuya nasıl ssl sertifikası kuracağınızdan bahsedeceğiz.
Tabi ki bu panelsiz sunucu kullananlar için hazırlanmış bir makale olacak, yoksa panelinizden tek tık ile kolayca kurabilirsiniz 🙂
- Bunun için nginx.conf dosyasını düzenlememiz gerekiyor. Bu dosya genellikle /etc/nginx/nginx.conf veya /usr/local/nginx/conf/nginx.conf dizininde olabilir.
nano /etc/nginx/nginx.conf
komutu ile dosyayı açalım. Eğer nano editörü kurulu değil ise yum install nano ile kurulumu yapabilirsiniz.
- Dosyayı açtıktan sonra server { ile başlayan bölümü buluyoruz. Genellikle şöyle gözükür.
server { listen 80; server_name muhammedarslan.com.tr; charset UTF-8; access_log /var/log/nginx/personalsite.access.log main; error_log /var/log/nginx/personalsite.error.log; root /home; index index.php index.html index.htm; error_page 404 /404.html; error_page 500 502 503 504 /50x.html; location = /50x.html { root /home/; } location ~ \.php$ { try_files $uri =404; include fastcgi_params; fastcgi_pass unix:/var/run/php-fpm/php-fpm.sock; fastcgi_index index.php; fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name; } }
- Şuanda sunucumuz varsayılan olarak 80 yani http portunu dinliyor. Burada eklememiz gereken birkaç kod var.
listen 443 ssl; ssl_certificate /etc/nginx/ssl/nginx.crt; ssl_certificate_key /etc/nginx/ssl/nginx.key;
Bu kodları server_name satırının altına veya istediğiniz herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz. Burada önemli olan şey ssl_certificate ve ssl_certificate_key dosyalarının belirtilen dizinlerde olması.
Bu dosyalar size ssl sağlayıcınız tarafından verilmiş olmalıdır. Genellikle prosedür şu şekildedir;
Siz bir Csr kodu oluşturursunuz. Bu kodun yanında bir de private key dosyası oluşur. Csr kodunuzu ssl sağlayıcınıza verdiğiniz zaman sizin için bir sertifika dosyası hazırlar. Siz bu dosyayı sunucunuza atıp dosyanın dizinini ssl_certificate adlı alanın karşısına yazarsınız. ssl_certificate_key alanına ise Csr oluşturduğunuzda ortaya çıkan private_key dosyasını yazarsınız. Böylece ssl kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanmış olur.