Sunucu yönetimi kavramını sektöre yeni başlayanlar için kısaca açıklamamız gerekirse, internetteki sitelerin, uygulamaların veya oyunların bağlı olduğu sunucuların sorunsuz bir şekilde, hiçbir problem çıkmaksızın işlemesinin sağlanması yani sunucunun idari sorumlusu olunması diyebiliriz. Peki sunucu tam olarak nedir derseniz de, ilk olarak internetin öncü sistemi olarak bilinen ARPANET metinlerinde 1969 yıllarında kullanan sunucu kelimesi için ağ üzerindeki hizmete veya merkezi kaynağa erişimi yönetmekle yükümlü bilgisayar veya yazılım diyebiliriz. İstemci olarak adlandırılan başka bir program tarafından gönderilen istemlere yanıt veren bir çeşit bilgisayar programı da diyebiliriz.
Kendinize ait bir sunucunuz varsa büyük ihtimalle anlatılan şeyleri zaten biliyorsunuzdur. Sunucu hizmeti almanız gerekiyorsa tabi ki de sunucu yönetimi, veri merkezinden veya hosting şirketinden paylaşımlı hosting aldığınız kurumlar tarafından yapılmaktadır. Yine de aldığınız hizmetin ne olduğunu bilmeniz için yazının devamını da okumanızı tavsiye ederim. Sunucu yönetimi kavramını iyice anlamanız için iki kavramın arasındaki farkları bilmeniz gerekir.
Sunucu nedir? Hosting Nedir? Farkları Nelerdir?
Sunucu teknik olarak günlük hayattaki bilgisayarınızın daha kompleks ve büyük halidir. Bir bilgisayar ağı üzerindeki verileri diğer sistemlere veya direk kullanıcılara dağıtan donanım ya da yazılım sistemidir. Kafanızda daha kolay canlandırmanız için devasa bir tren istasyonu olarak düşünebilirsiniz. Örneğin Facebook sunucuları size baktığınız fotoğrafları, aradığınız arkadaşlarınızı, likelarınızı yani verilerinizi aranızda kurulan raylarla(ağ bağlantısıyla) vagon vagon gönderir. Yada farmville gibi online bir oyun veya herhangi bir çok kişilikli oyunda hepinizi birbirine bağlayıp sizlerden aldığı vagon dolusu verileri yine sizlere dağıtan bir tren istasyonu denebilir.
Hosting yani Türkçemize girdiği şekli barındırma ise sunucunun üstünde internet sitenizi kurmak veya verilerinizi saklamak için size ayrılan bir parçasıdır. Az önce konuştuğumuz tren istasyonunun bir peronunu kiralamak gibi düşünebilirsiniz.
Bu Durumda Sunucu Yönetimi Ne Oluyor?
Devasa bir kuruluş değilseniz hosting hizmeti aldığınız sunucudaki tek firma siz olmuyorsunuz yani o tren istasyonunda birden çok kiralık peron ve her peronda farklı bir kurum oluyor. Bu kadar çok birbirinden farklı verinin birbirine karışmaması ve her şeyin sorunsuz ilerlemesi içinde ortaya sunucu yönetimi çıkıyor. Herhangi bir firmadan hosting hizmeti satın aldığınızdaysa dolayısıyla sunucu yönetimi görevleri o firmanın sorumluluğunda oluyor. Peki bu hizmetler kısaca bahsetmemiz gerekirse tam olarak nedir?
Öncelikle sunucu takibi yapılır yani hangi peronda kimin trenleri var ve nerden gelip nereye gidiyor diye kontrol edilir. Sunucu da beklenmedik bir sorun çıktığı durumdaysa bu probleme hızlıca müdahale edip sunucunun en kısa sürede tekrardan işler hale gelmesi yine sunucu yönetimi tarafından yapılır. Sunucunun hiçbir şekilde sorun çıkarıp, gelecek günlerde hatasız işlemesi için yazılımların güncel tutulması görevi sunucu yönetiminin alanına girer. Bunların dışında sunucunun olabilecek en verimli şekilde, düzenli çalışmasını gerektirecek her iş sunucu yönetimi adı altında yapılır.